HUDESK
Megérkeztek mediterrán növénykülönlegességeink!   ♦  Primula 250 Ft-ért!    ♦  Hagymás növények  már 220 Ft-tól  ♦  ÚJDONSÁG: Háztartási cikkek  ♦   Új szobanövények érkeztek!  ♦ Termő konténeres gyümölcsfák 30 % kedvezménnyel!  

Kerti napló


Kertészeti naptár

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Nem véletlenül, hiszen az ókori Rómában szerencsésnek tartották a háborúkat ebben a hónapban megindítani. Népi kalendáriumaink Böjtmás havának nevezik, de Kikelet havaként is fel-feltűnik korabeli írásokban.

Karel Èapek Szenvedelmes kertészébõl tudja minden kerttulajdonos, hogy a tél és tavasz háborújában – ha tehetnénk – kapával, ásóval, puskával, vagy akár alabárddal támadnánk bõsz csatakiáltással a télre, természetesen mondanom sem kell, hogy a tavasz oldalán harcba szállva.

“A március a legserényebb kerti munka hónapja, ilyenkor készítjük elõ a tavasz érkeztére”, tehát lássuk mit ír a legfontosabb teendõinkrõl Martius, azaz Böjt-más havában Georgio Lippay de Zombor 1662-es Calendarium Oeconomicum Perpetuumában (Lippay Kalendárium):
“49. Az óltanivaló ágocskákat bé-óltani: a gyümölcsöknek magvait, úgy-mint, diót, mogyorót, mondolát, gesztenyét, baraczk magot, szilva magot, kaiszi baraczk magot etc. hasonlóképpen alma, körtvély magot ültetni.

61. A Gyümölcsös fákat, ebben a hónapban környül kapállyák és vizet tölcsenek a veremben, úgy hogy a gyökerek nedvesen maradgyanak, és úgy tarcsák, míg elvirágoznak: semmi hideg, avagy dér nem árt nekiek.”

E rövid múltidézés után vágjunk bele aktuális teendőnk, a lemosó permetezés végrehajtásának ismertetésébe.

Gyümölcsfáink, de szinte valamennyi fásszárú növényünk bizonyosan meghálálja, ha 1-2 méteres körben felássuk talajukat és abba komposztot, vagy szervestrágyát forgatunk, fejadagjuk 5-30 kg a fa méretétől függően.
Bátran csattoghatnak még a metszőollók, ifjíthatjuk és alakíthatjuk a koronaformákat, kimetszve a párosan álló, sűrű, befelé törekvő vesszőket. A metszést az almatermésűekkel kezdjük, a gyümölcsbokrokkal folytassuk, majd jöhetnek a csonthéjasok, ügyelve arra, hogy az őszi- és kajszibarackfa koronáját csak a rügyfakadás után kurtítsuk meg. Sok szakember szerint azonban éppen hogy káros, ha piros bimbós állapotban metszünk, hiszen óhatatlanul jó pár barackot lesodrunk még bimbós állapotában a fáról. Szakszerű metszéshez ajánljuk a Gyümölcsmetszési alapismeretek című könyvet. Cikk ajánlat:   Márciusi tennivalók a gyümölcsösbenCsonthéjasok metszése

Lassan és óvatosan, szellőztetés végett ideiglenesen eltávolíthatjuk a kihelyezett, téli védelmet nyújtó takaróanyagokat, példaként említhetném termő fügefáink, díszfüvek, vagy télálló banántöveink fagy ellen védő bundáit.

Ha megmetszettük a gyümölcsfákat, elvégeztük a sebkezelést, szedjük össze levágott részeket, és jöhet a lemosó permetezés!

A lemosó permetezés mellett szóló legerősebb érv, hogy a növények nyugalmi állapota folytán, olyan nagy töménységben használhatjuk a vegyszereket, amik egyébként, vegetációs időszakban komolyan károsítanák a növényeket. De mellette szól az is, ha nem rendelkezünk kellő mélységű szakismerettel, vagy év közben kevés időnk van a rendszeres, irányított szakszerű védekezésre, vagy ha a kertünk olyan ápolatlan és elhanyagolt területtel szomszédos, ami folyamatosan biztosítja a fertőzés utánpótlását.

Minden esztendőben jellemzően más kórokozó vagy kártevő szaporodik el, így a használt szer megválasztásánál ezt is feltétlenül vegyük figyelembe. Például ha a megelőző évben a lisztharmat okozott komoly bosszúságot, válasszunk kéntartalmú szert, de ha a moníliafertőzés dominált, akkor réztartalmút keressünk a szakboltban. De megoldás lehet az is, ha az őszi lombhulláskor az egyik, míg tél végén a másik szerrel próbálkozunk. Cikk ajánlat: permetlé készítés

A permetezőgépet mindig a legkisebb porlasztási fokozatra állítsuk, így nagy folyadék mennyiséggel szabályosan lezuhanyoztatjuk a növényeket, hogy azok minden porcikáját benedvesítsük, a kéreg repedéseitől egészen a rügypikkelyekig.

Gyakorlatilag minden fából készült kerti eszközt, építményt, kerítést, pergolát farakást is permetezzünk le, hiszen ezek is a későbbi fertőzések melegágyai lehetnek.

A lemosó permetezés hagyományosan a bordói lére alapszik, melynek használata az emberre közvetlenül kevésbé veszélyes, ráadásul a bio-gazdaságokban is alkalmazható. Ne feledjük, hogy a réz felhalmozódása is környezet szennyezést jelent a természetben, ezért kivonásuk a forgalomból már csak rövid idő kérdése. Ezért talán érdemesebb áttérnünk a korszerűbb réztartalmú szerek használatára, melyek lényegesen nagyobb felületborítást adnak, így sokkal kevesebb hatóanyaggal jobb hatás érhető el.

A réztartalmú lemosás a védekezés első és legfontosabb lépcsője lehet a későbbiekben kialakuló, almafélék tűzelhalásának, moníliájának, az őszibarack tafrinájának, a kajszi gnomoniájának, a málna vesszőbetegségeinek és a meggy, cseresznye blumeriellás levélfoltosságának és moníliájának, valamint a szilvánál jelentkező rozsda esetében.

A legtöbb helyen, ha átmenetileg is, de a föld fagya már felengedett, így nekiláthatunk, illetve befejezhetjük az ősszel megkezdett talajforgatást, ásást.

Folytathatjuk a paprika magvetését is szaporítóládába, vagy tűzdelés nélküli eljárásban kis edénykékbe. Ha biztosra akarunk menni, praktikus tipp a magok előcsíráztatása, amellyel lerövidíthetjük a palántanevelés időtartamát.
A föld kiengedésével, melegebb fekvésű helyeken az edzett saláta, fejeskáposzta és karfiol palántákat kiültethetjük. Palántázási praktikák;

Szép, napsütéses időben kezdjük el az erősen vízigényes és öntözőrendszerhez szoktatott örökzöldek öntözését, de előtte lazítsuk fel ásóval a növény körüli talajt és terítsünk el a felszínen némi szervestrágyát. Aranyszabály, hogy inkább ritkán de alaposan, mint gyakran de kevés vízzel öntözzük örökzöldjeinket.

Kovács László Zoltán
kovlazol@gmail.com


Forrás:Kertlap.hu

Aktuális

Tavaszi növények Március Alaknövények
Anyák napja közeleg
a Dzsungelországban is
Megálmodtuk kiviteleztük
elismerték
Minimalizmus
a kertben
Tovább>> Tovább>> Tovább>>

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat

Tel.: +36 96 566 118
Fax: +36 96 566 120
info@dzsungelorszag.hu

Nyitva tartás:

január-február
H-P 8-16 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

március-május
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap zárva

június-november
H-P 8-18 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

december 1-december 24
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap 8-12 óráig

Kerti napló

IdőjárásKLertpont partner

Lechuza