HUDESK
Újdonság! Saját termesztésű erikák és csarabok  ♦  Díszfüvek nagy választékban  ♦  ÚJDONSÁG: Háztartási cikkek  ♦   Új szobanövények érkeztek!  ♦ Termő konténeres gyümölcsfák 30 % kedvezménnyel!  

Kerti napló


Kertészeti naptárKerti teendők októberben:

A természet minden rezdülésével lágyan azt suttogja nekünk, hogy itt az õsz, és érdemes figyelnünk a költözõ madarakat, amelyek a népi mondás szerint, ha szeptember végéig nem repülnek el, a jó idõ akár karácsonyig is kitarthat.

Ebben az idõszakban kiskertjeinkben alapvetõen a betakarítással és a termények tárolásával kapcsolatos teendõk kerülnek elõtérbe. De sor kerülhet vetésre is! Már most gondolnunk kell a tavaszra, hiszen a kertésznek a tavasz az õsszel veszi a kezdetét! Cikk ajánlat:Még ősszel is vethetsz, palántázhatsz!

Gyümölcsösünkben a betakarításon felül az alma, körte és birs szedés utáni növényvédelme a legfontosabb feladat, a leveleken áttelelõ, a következõ évben potenciális fertõzési forrást jelentõ kórokozók, illetve a kéregrepedésekben megbúvó kártevõk ritkítása. Ilyen az alma és a körte ventúriás varasodása, a körte mikoszferellás levélfoltossága, valamint a birs diplokarponos foltosságának kórokozója, valamint a takácsatkák, az almamoly és a pajzstetvek elleni õszi védekezés. A kémiai növényvédelmi munkák mellett, a megfelelõ agrotechnikával is csökkenthetjük a jövõ évi károkat, a lehullott és fertõzött levelek folyamatosan gyûjtésével és elégetésével. A fertõzött fás részeket metszéssel távolítsuk el, az egészséges részig visszavágva. A kéregkaparás jelentõsége elsõsorban a törzsön telelõ fajok elleni védekezés vonatkozásában van. Cikk ajánlat:  Körte- és almaszüret

A kertbe kiültetett, liliomfélék családjába tartozó metélőhagyma tövek egy részét szedjük fel és ültessük cserepekbe, kisebb ládákba, hogy a hideg, fagyos idõszakban is dézsmálhassunk belõle. A snidling nem csupán a zöldséges, vagy fûszerkertben, hanem az egynyári és évelõ virágágyakba is beültethetjük, mivel tavasztól õszig, üde zöld, színével és június elején nyíló kékeslila gömbvirágzatával díszít.

A késõi káposztafélék, zeller és paszternák, a legtöbb helyen még nem fejezte be a növekedését, így száraz napsütéses idõszakban fontos számukra a nedvesség utánpótlása. Az ilyen száraz nyár végi idõszakban a rendszeres öntözés ugyanolyan fontos, mint a talaj rendszeres borítása. Cikk ajánlat: Mostoha sorsú káposztafélék

Ki ne szeretne ingyen nitrogént juttatni a talajba? Ennek legegyszerûbb módja, ha a letermett pillangós virágzatú (hüvelyes) növényeink maradványait (borsó, bab, lucerna stb.) zöldtrágya gyanánt beforgatjuk a talajba. A nitrogénkötõ baktériumok (Rhizobium) ezen növények gyökérgümõiben élnek és a levegõ gáz alakú, szabad nitrogénjét képesek megkötni és fehérjéikbe beépíteni, mely az egyik legolcsóbb és legtermészetesebb formája a nitrogén utánpótlásának a talajban. Mezõgazdasági szempontból igen nagy jelentõségûek, mivel a talaj N-tartalma a denitrifikáció által folyamatosan csökken és ezt kompenzálják a nitrogéngyûjtõ baktériumok.

cikk ajánlat: A mustár mint köztes növényVess takarónövényt télire

A beidegzõdött szokásoktól eltérõen egyes egynyári virágokat (búzavirág, egynyári szarkaláb, díszpipacs, dísznapraforgó, stb.) nemcsak tavasszal, hanem õsszel is, szeptember közepétõl a fagyokig el lehet vetni. Az õszi csapadék (ami még egyelõre várat magára) hatására megerõsödõ egyedek (vagy magvak), jól áttelelnek, és sokkal hamarabb indulnak tavasszal fejlõdésnek és borulnak virágba, mint a tavasszal elvetett társaik.

Ebben az idõszakban érdemes még szobanövényeinket szaporítani.

Az örökzöld tûlevelû és lombos fáink és bokraink télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán még bõven (esetenként a tél folyamán is, hosszantartó napsütéses fagymentes idõben) öntözzük, hogy a talaj elegendõ mennyiségû nedvességet tudjon magában eltárolni a növények számára.

A liliomok a legszebb évelõ hagymás növényeink közé tartoznak, melyek jó vízáteresztõ képességû talajt, félárnyékos helyet igényelnek és legegyszerûbb szaporítási módja a tõosztás (a hagymák idõvel telepet képeznek, az idõsebb hagymákon lassanként újak fejlõdnek, halmazt képezve), melyet ebben az idõszakban érdemes megtennünk. Ha sok új növényt szeretnék, érdemes megpróbálkozni a hagymapikkelyekkel való szaporítással, melyre a nyár vége, õsz eleje a legalkalmasabb idõszak. Akár fölszedés nélkül is hozzáférhetünk, ha kiássuk körülötte a földet annyira, hogy a pikkelyleveleket leválaszthassuk, majd ládába dugványozva és fóliával lefedve, fûtetlen hûvös helyen tartjuk a tavaszi kiültetésig, amikorra kifejlõdnek rajtuk a hagymácskák. Több liliomfaj is fejleszt a levélhónaljakban sarjhagymákat, melyeket szeptember folyamán nedves földbe, cserépbe vagy szaporítóládába ültethetünk – hûvös helyen teleltetve tavaszig meggyökeresednek, és ekkor már kiültethetjük õket a szabadba. Liliomok szaporítása

Szeptember a legmegfelelõbb idõszak az iszalag telepítésére is, melyhez a kívánt hatástól és formától függõ támberendezés elengedhetetlenül szükséges.

Többek között a vadgesztenye leveleinek foltosságát a Mycosphaerella maculiformis gomba okozza (mikoszferellás levélfoltosság), mely a lehullott levelekben telel át és itt képezi spóráit, melyek tavasszal ismét fertõznek. Terjedését a nedves környezet, az esõs idõszak elõsegíti. A következõ vegetációs idõszakban való fertõzését megakadályozandó, gyûjtsük össze és semmisítsük meg a lehullott faleveleket. Tünetei: a levelek mindkét oldalán látható, kerekded alakú különálló, de idõvel összefolyó, apró barnás-vöröses foltok, melyek között a szövetrészek megsárgulnak, így a levél mozaikos jelleget ölt. Cikk ajánlat:
A krizantém veszélyes ellensége a fehér rozsda (Puccinia horiana), melynek kártételét nehéz megelõzni, a fertõzött növényeket érdemes az ágyásokból azonnal eltávolítani, vagy a fertõzés kezdeti stádiumában vegyszerrel védekezni ellene (pld. Dithane). Tünete: a hajtásokon és a levél színén apró sárga besüppedõ foltok, melyek késõbb bebarnulnak, a levelek fonákán pedig kiemelkedõ, fehér képzõdmények keletkeznek, a levél hullámosodik, majd szövete elhal.

Októberben a növények vegetációs idõszakuk végéhez közelednek, mi pedig utoljára rugaszkodunk neki a kerti munkáknak, melynek hasznát már csak a jövõ évben élvezhetjük. Ez az idõszak még kiválóan alkalmas arra, hogy örökzöldeket telepítsünk, trágyázzunk, valamint a közelgõ fagy ellen védekezzünk.

Lássunk egy idézetet a másfél évszázados Magyar Házi Gazdasszony címû kalendárium Mind Szent October havának fejezetébõl:
“A gondos Gazdaszszony az éléskamrát megtölti; úgy más részrõl a zöldségpintzét is kitisztítatja, a póltzokat helyre igazíttatja, homokot és földet hordat belé, és a gyökeres veteményeket, zellert, petrezselymet, tormát, veres, sárga, és tövisrépát, retket, karalábit, kártifiólt, tzikoriát s azt kiszedetvén a kertbõl, feltisztítva a jövõ télre berakja, vagy a mije ezek közzül hibázik pénzen is beszerzi.”

Szeptember elején-október végén érnek az eltartásra alkalmas téli almák. Október elején, szakaszosan érik a batul alma.  A gyümölcs jellegzetes zamatú, üdén savanykás. Friss fogyasztásra javasolt, hűvösben akár tavaszig jól tárolható. Az őszi harmat előnyösen befolyásolja a téli alma színét, aromáját. Az almát akkor kell szüretelni, amikor a gyümölcsök kocsánya enyhe csavarásra leválik a fáról,  színük, nagyságuk megfelelő, magjai barnák, és a természetes hullás is megkezdődött. Az alma tárolásáról itt olvashat: Az egészséges alma.

A szürettel egyidőben két csonthéjas gyümölcsünk, a dió és a gesztenye is érik, mely csemegék nem hiányozhatnak az asztalunkról.

A diófa hazánkban, így az egész Kárpát-medencében a természetes flórát alkotó õshonos, tehát nem csupán termesztett gyümölcsfa, melynek jelentõségét az is igazolja, hogy számtalan településünk nevében szerepel a dió szó. A folyópartok kísérõnövénye, tehát roppant vízigényes növényrõl beszélünk. Neveléskori metszése elsõsorban a számunkra megfelelõ törzsmagasság és lombkorona (alapvetõen gömb alakú) forma kialakítására irányul, viszont termõkori metszést nem igényel, annál is inkább, mivel termõrügyei a vesszõk végén találhatóak. A diófa fajtától függõen késõn (5-15 éves korában) fordul termõre, szedése legkorábban akkor kezdhetõ, ha a zöld színû kopáncs alatt a kemény héja barnulni kezd (ez a kopáncs megrepedése elõtt pár héttel kezdõdik), ilyenkor a termés bele még világos cserszínû, melyet friss diónak neveznek, és különleges csemegének számít különleges íze és rövid eltarthatósága miatt is, az érett dióbéllel szemben.

Elsõsorban “vagyonvédelmi” okból az érett dió szüretelésének hagyományos népi módja a dióverés: “A diót akkor verik, ha terem, nem akkor, amikor nem, így minél jobban terem, annál jobban verik, hát nem igazságtalan?”

Gyakran telepítünk felfelé törekvõ, a nyírást jól tûrõ sövényt a kertünket érõ szélnyomás csökkentése érdekében. A szélvédõ sövényt – amennyiben kertünk fekvése megengedi – igyekezzünk az uralkodó szélirányra merõlegesen tájolni, és semmi esetre se törekedjünk arra, hogy a szelet teljesen felfogja, tehát ne ültessük túl sûrûn, mert ebben az esetben a szél gyakorlatilag átbukik rajta, és még jobban letarolja kiskertünket. Viszont a ritkább sövény mérsékli a szelet, így kertünk klímáját kellemesebbé teszi. A lombhullató sövények telepítésére legalkalmasabb idõszak az október. A kitûzött ültetési sáv talaját legalább két ásónyom mélyen forgassuk meg, keverjünk bele szerves anyagot, komposztot vagy tõzeget, iszapoljuk be, ha savanyodásra hajlamos a talajunk, a felszínére szórjunk ki meszet és sekélyen munkáljuk be. A frissen ültetett cserjék gyökérzónájába ne keverjük be istállótrágyát, azt inkább takarásra használjuk, mely részben védi a tövét az erõsebb fagytól, egyben a tápanyag fokozatosan kerül a növények gyökereihez a téli csapadékkal. A Sövény gondozásról itt olvashat.

A szoliterként ültetett cserjék ültetésének is most van a fõ ideje, így elegendõ idõ áll rendelkezésükre, hogy még a közelgõ fagyok elõtt elegendõ hajszálgyökeret tudjanak nevelni ahhoz, hogy tavasszal növekedésnek tudjanak indulni. Fontos, hogy akkora területet biztosítsunk számukra, hogy növekedési habitusuknak megfelelõen tudjanak fejlõdni. A hely kiválasztásakor gondoljunk a várható magasságukra is, oly módon, hogy a magasabbak alkossák a hátteret, míg az alacsonyabbak legyenek elöl. Telepítéskor kissé vágjuk vissza a növényt, hogy a lombozat és gyökérzet egyensúlyát biztosítsuk. Bíbor levelű cserjékről szóló cikkünket itt olvashatja.

A krizantém viszonylag fagyérzékeny, így tövét ne most osszuk szét, sokkal biztonságosabb a tavaszi tõosztás.

Az október az egzotikusnak számító kivi ültetésére is lehetõséget biztosít, melyet követõen erõteljesen metsszük vissza, melyet remélhetõleg tavasszal erõs, fiatal hajtásokkal fog meghálálni.

Amennyiben tudatosan gyûjtögettük kertünk ingyen szervesanyagait, komposztládánk mostanra – mivel már az utolsó terméseket is betakarítottuk – biztosan megtelt, így jó alkalom nyílik arra, hogy felgyorsítsuk a komposztálás során a benne lezajló bomlási folyamatokat. Zsákvászonnal, szalmával, lombbal, vagy vékonyan földdel takarjuk le (a megfelelõ hõmérséklet biztosítása érdekében), és inkább legyen nyirkos, mint teljesen átázott.
Hullanak a levelek, ez pedig értékes tápanyagforrás lehet kertünk számára, melyhez készítsünk levéltárolót, négy oszlop köré rögzített dróthálóból. Alaposan tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig.


Felütve a Magyar Házi Gazdasszony kalendáriumának aktuális havi bejegyzését: “Ezen hónapban a Gesztenye tökélletességre megyen, azértis a Gazdaszszony a legépebbeket válogassaki, és a napon, megszáraztván terítse fel szellõs helyen a padlásra és gyakran kevertesse meg vagy rakja homokba. Sok Gazdaszszonyok pedig a fondorjában bent hagyják és száraz helyen hordóba nyomva tartják, s használják. Én tsak a fa alatt hagyom, és gazzal, s a maga levelével vékonyan beterítvén, télen által használom.”

A sziklakerti évelők gyakran sokkal érzékenyebben reagálnak a sok nedvességre, mint a kemény hidegre, így esetenként érdemes takarni az érzékenyebb fajtákat.

Lassanként felkészülhetünk arra, hogy a kertünkben élõ madarakról gondoskodjunk, így példaként a cinkéket már most az etetõhelyhez szoktathatjuk.

Hagymások őszi készülődése; Hagymások ültetése 2.; Réteges hagymaültetés

Októberben aktuális a szeder termő tövek letermett vesszőinek eltávolítása. A hosszú, több méteres vesszők kimetszése előtt szabadítsuk meg a vesszőket a kötözéstől, hogy a levágott vesszőket ki tudjuk húzni. A talaj felett elvágott vesszőket a fertőzések továbbterjedése miatt égessük el! Tövenként 3-5 elsőrendű vesszőt hagyjunk meg, és kötözzük a támrendszerhez.

Mostanában érik a napjainkra szinte különlegességnek számító gyümölcs, a birs, mely az egyik legérzékenyebb gyümölcstermõ növényünk közé tartozik. Az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsének tartott növényrõl bõvebben a jövõ héten írok. A birstermesztés buktatóiról itt olvashat.

A 42. hét kiemelt növénye a csicsóka, más néven: csókapityóka, földialma, vagy tótrépa. Megkezdõdött az évelõ, de nálunk egyévesként termesztett csicsóka (Helianthus tuberosus) szezonja, mely közeli rokona a napraforgónak és Észak-Amerika keleti partjáról, francia közvetítéssel került hazánkba a XVII. században. Õshazájában az indiánok táplálkozásában rendkívül fontos szerepet töltött be. A burgonyához hasonlóan ennek is a gumóját fogyasztjuk, elsõsorban köretként nyersen, reszelve, salátaként vagy fõzve. Gumói – a burgonyával ellentétben – nem keményítõt, hanem inulint tartalmaznak, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják, így fontos diabetikus ételként tartják nyilván. Az inulin összetett szénhidrátvegyület (poliszacharid), azonban az elterjedtebb növényi keményítõktõl abban különbözik, hogy az ember emésztõszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani, ráadásul kellemes édes ízt ad és nem hizlal, sõt, elõnyös étrendi hatású.

Hazánkban a burgonya megjelenése elõtt, 1664-ben földi alma néven ismerték már és az 1800-as évek végén csupán egy hajszálon múlott, hogy a burgonya helyett ne a csicsóka terjedjen el, mivel összehasonlító vizsgálatok során megállapították, hogy különösen szélsõséges talajokon a csicsóka sokkal jobb termést hoz, mint a burgonya.

Növekedési és szaporodási hajlamáról sokat elárul a népi esküvõi jókívánság: “szaporodjatok, mint a csicsóka!”

Igénytelen növény, ott is termeszthetõ, ahol szinte semmilyen más gazdasági növény sem, viszont alacsony tápanyagigényét rendkívül agresszíven, talajzsaroló módon elégíti ki és elszaporodása esetén szinte kiirthatatlan.

Az emberi és állati fogyasztásra is használt gumói megvastagodott szárképletek, melyek nem közvetlenül a tövön, hanem 10-20 cm-es szárakon ülnek, emiatt viszonylag nehéz valamennyi gumót felszedni, így bizton marad a talajban jövõ évre is utánpótlás. A gumókat októbertõl folyamatosan szedhetjük, így fagymentes napokon a tél folyamán is – sõt, ajánlatos is nem egyszerre leszüretelni, mert tárolásra kevéssé alkalmas, mivel a gumókat csupán vékony periderma borítja, betakarításkor elég nagy köldökseb keletkezik, ami rontja az eltarthatóságát.

Gumója a földben hagyva mínusz 30 fokot is kibír a hótakaró alatt, kártevõ ritkán támadja meg, olykor a lombozatát a lisztharmat fertõzi vagy fehérpenészes (szklerotiniás) rothadás lép fel.

Egy tõ alól akár öt kilogramm gumót is felszedhetünk. Legjelentõsebb szerepéhez a világháborúk idején jutott, amikor csaknem egyedüli élelemforrássá vált, ebbõl is adódik, hogy sokan a szegények eledelének tartották.

Méltatlanul keveset törõdünk ezzel a rendkívül igénytelen kultúrnövénnyel, amelynek a manapság oly divatos modern táplálkozásban, a súlyfelesleg csökkentésében, jelentõs szerepe lehet és kiskertünkben is feltétlenül biztosítsunk neki helyet.

Cikk ajánlat: Csicsóka, burgonya helyettOktóber 21. a káposzta és a kerti veteményes betakarításának a napja. Kőszeg környékén és a Somló hegyen hagyományosan ezen a napon kezdték a szüretelést. Az Orsolya napi időjárása a néphit szerint a várható tél megmutatója, míg egy másik régi babonás hiedelem úgy vélte, hogy az Orsolya-napi szép idő Karácsonyig is eltarthat. Orsolya a káposzta betakarításának a kezdetét is jelölte.

Érik a naspolya, így elkezdhetjük szedni, a hullottakat a fa alól, mivel a fán maradó termések még akár egy hónapot is kibírnak, ugyanis a naspolya gyümölcse bizonyos határokig fagytûrõ, és a kamrában vagy a padláson kiterítve utóérve karácsonyig is eltartható.

Megkezdhetjük a torma felszedését és a fej- vagy gyökérdugványokkal való szaporítását is. A mélyebben elhelyezkedõ vastagabb talpgyökereket 20 cm-es darabjait dugványozzuk lehetõleg bakhátra, melynek az elõnye, hogy könnyebb a szedése, mivel gyökerei nem hatolnak mélyen a talajba.

Lombhulláskor még utoljára védekezhetünk a gombakártevők ellen, amelyek a lehulló levelek alapjánál keresztüli sebeken keresztül fertőzhetnek idén utoljára. erről olvashatunk részletesebben Őszi védekezés a gombafertőzések ellen című cikkünkbek.

Elkezdhetjük a védekezést az áttelelõ kártevõk ellen, az enyves övek felhelyezésével gyümölcsfáink törzsére körbe, mely egy 20-25 cm-es papírcsík, melyet december elejéig hagyjunk fent és levételük után haladéktalanul égessük el azokat.

Kiültethetjük a szabadföldbe az áttelelõ fejes salátát és az erõsebben fejlett áttelelő kelkáposzta palántákat is, melyek az erõsebb fagyokig megerõsödnek és fejlõdésnek indulnak, amire egy kevéske pétisóval is rásegíthetünk.

A zordabb idõjárás beköszönte elõtt szedjük fel a késõn virágzó kardvirágok gumóit is és száraz és hûvös helyen tároljuk õket a tél folyamán.

Amint az elsõ talajmenti fagyokat követõen a féltett dáliáink lombozata barnás színnel elhervad, következik a várhatóan elburjánzott és megizmosodott gumók kiszedése, melynek fortélyairól a jövõ héten írok bõvebben.

Térjünk rá akkor a hét – a legutóbbi naplóbejegyzésben már beígért – fõ gyümölcsére, a Kaukázus környékérõl származó birsre (Cydonia oblonga – krétai alma). A legérzékenyebb növényeink egyike, melyet az ókorban a boldogság és a szerelem növényének tartották (lásd Paris és Aphrodite legendáját az aranyalmával, azaz arany birsalmával).
Két alfajtája, a birsalma és a birskörte csupán külsõ habitusukban, azaz alakjukban különböznek egymástól és a magyar népies köznyelv birskörtvélynek és büdösalmának nevezte.

A görög és római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát – arany birsalmát – kap Paristól, aki õt a legszebb istennõnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.

Magyarországon 1395-bõl maradt fenn elsõ írásos említése, míg gyógyhatására 1578-ban Melius Juhász Péter hívta fel elsõként a figyelmet. A gyümölcs pektinben rendkívül gazdag, így pozitívan hat a vér koleszterin termelésére és az emésztõrendszerre, megköti a méreganyagokat, nyákoldó és nyugtató hatású, valamint rendszeres fogyasztása ajánlott ízületi fájdalmak esetén. (Megjegyzem, Sancho Panza gyomorbántalmait is birsalmával javasolta orvosolni Don Quijote.) Fontos tudni, hogy a pektin elsõsorban a héjában és a magházban található, így ha birsalmasajtot készítünk belõle, ne hámozzuk meg! C-vitamin tartalma magasabb az almáénál. A népi gyógyászat a magjait köhögéscsillapításra és torokgyulladás kezelésére alkalmazta. Napjainkban a fitokozmetikában is elõszeretettel alkalmazzák, nyugtató, hûsítõ, feszesítõ és élénkítõ, valamint gyulladáscsökkentõ hatása miatt.

Fája viszonylag kis méretû, alkalomadtán rendkívül érdekes alakzatokban elágazva 5-8 méter magasra nõ, leveleinek fonákja molyhos fehér szõrökkel borított, kertünk ékességei lehetnek gyönyörû rózsaszín virágai, melyek május elején nyílnak, így a fagyok ritkán tesznek kárt bennük. Világoszöldbõl aranysárga színûvé érõ gyümölcse száraz, hûvös helyen egész tavaszig eltartható, melynek nyersen roppant kemény a kõsejtes húsa és fanyar az íze, így leggyakrabban feldolgozva, kompótként megfõzve, húsok mellé köretként és birsalmasajt formájában fogyasztjuk. Az egészséges termése az almához hasonlóan tavaszig is tárolható fagymentes helyen, erõs átható illata miatt más élelmiszerektõl jól elkülönítve.

Mint említettem, a birs a legérzékenyebb növényeink közé tartozik, így a monília akár három fejlõdési stádiumában is megtámadhatja. Az elsõben a pár centis hajtások és a virágbimbók pusztulhatnak el, a másodikban virágzáskor a bibéken keresztül jut a növénybe, míg a harmadik fázisban az érett gyümölcsöt pusztítja el. Most õsszel távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat és az elszáradt ágakat, valamint az õszi réztartalmú lemosó permetezéssel csökkenthetjük a jövõ évi fertõzés mértékét, mellyel egyúttal a másik jellemzõ gombabetegségét, a fabreás levélfoltosságot is pusztítjuk. Az állati kártevõk közül a keleti gyümölcsmoly, annak is az utolsó nemzedéke okozza a legnagyobb károkat, októberben befejezve táplálkozási idõszakukat, a fa törzsének repedéseiben telelnek át (fehér gubót képezve), így a törzs tisztítása eredményes lehet ellenük. A gyümölcsben fejlõdõ lárvák egészen a magházig behatolnak, ahol szabálytalan alakú üreget alakítanak ki.

Zárszóként egy múltba veszõ cigány legenda szerint a várandós lánynak szilaj férfi vérével átitatott birset kell ennie, ha erõs gyermeknek akar életet adni.

A birstermesztés buktatóiKovács László Zoltán
kovlazol@gmail.com


Forrás:Kertlap.hu

Aktuális

Magyar gyümölcsök Március Alaknövények
Őshonos gyümölcsfák
okt.20-tól
Megálmodtuk, kiviteleztük,
elismerték !
Minimalizmus
a kertben
Tovább>> Tovább>> Tovább>>

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat

Tel.: +36 96 566 118
Fax: +36 96 566 120
info@dzsungelorszag.hu

Nyitva tartás:

január-február
H-P 8-16 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

március-május
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap zárva

június-november
H-P 8-18 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

december 1-december 24
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap 8-12 óráig

Kerti napló

IdőjárásKLertpont partner

Lechuza