HUDESK
Karácsonyi dekorációk kültérre, beltérre   ♦  Földre szálltak az angyalok - Dekor angyalok érkeztek! ♦  ÚJ Kosártermékek!  ♦  ÚJDONSÁG: Háztartási cikkek  ♦  Megérkezett: Új szobanövény választék és földlabdás örökzöldek   ♦   !! -30% Termő konténeres gyümölcsfák -30 % !!  ♦  Faszén 2,5 kg

Kerti napló


Kertészeti naptár
Zöldségfélék vetése: A káposztafélék közül vethetünk rövid tenyészidejû (75 nap), nagy termõképességû fejeskáposztát – ajánlott fajta lehet a Júniusi óriás -, vagy középkorai bõtermõ és gyors fejlõdésû vöröskáposztát (Topáz), valamint középkorai, kissé lapított fejû kelkáposztát (Vasfej vagy Futár). Folyamatosan vethetjük a gyökérzöldségeket, a sárgarépát és a petrezselymet is másodterményként, de az uborkáról, bokorbabról és a cékláról se felejtkezzünk meg. Õszi felhasználás céljából most vessünk rövid tenyészidejû karfiolfajtákat (Idol Osena), de elkezdhetjük a hosszabb tenyészidejû (100 nap), õszi és téli retek fajták vetését is, ilyen például a Müncheni sör. A kísérletezõ kedvû ínyenc kiskertészek most vessenek endíviát a hûvösebb és nedvesebb klímájú területeken, vagy az ánizsra emlékeztetõ ízû gumós édesköményt, de a hónap közepéig a cikória is vethetõ még.

A hobbikertészek között rendkívül szélsõséges érzelmeket, sõt, komoly családi összetûzéseket tud kiváltani a júniusban már rendszeressé váló fûnyírás, melyet az öntözéstõl és tápanyagellátástól függõen 5-10 naponként kell ismételni. A lényeg, hogy ne hagyjuk a füvet 10-15 cm-nél magasabbra nõni, mert megdõl, és ez nehezíti az egyenletes nyírást és a tövek befülledhetnek. Önmagát gerjesztõ folyamatról van szó, hiszen a rendszeres 2-3 nyírásonkénti tápanyag utánpótlással, az öntözéssel és a nyírással is folytonos, intenzív növekedésre serkentjük a gyepet.

Egynyáriak vetése: A hét végétõl bátran vethetjük az igen apró magvú árvácskát, nefelejcset és százszorszépet, melyek kelését gyorsíthatjuk üveggel vagy fóliával való takarással. A rendkívül apró magvakat roppant gondosan, egyesével igyekezzünk ujjbegyünkkel a talajra pottyantani 0,8-1 cm-es távolságra, mivel sûrûbben vetve túlzottan megnyúlnak palántáink.

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem szedjük fel hagymás növényeinket (nárcisz, tulipán), feltétlenül jelöljük meg helyüket, a késõbbi beazonosíthatóság érdekében, mivel hamarosan levelüket is elvesztik és “hûlt helyük marad”. Tulipánhagymák gondozása

Az elvirágzott díszcserjékrõl folyamatosan távolítsuk el az elszáradt termõrészeket, az elöregedett és fertõzött részeket.

Csapadékos idõjárást követően bizton számíthatunk a csigák kártételére, melyek ellen a gazdaboltban vásárolható vegyszereken kívül, az alkonyati órákban kiszórt nedvszívó anyagokkal védekezhetünk, porított szuperfoszfáttal vagy égetett mésszel. Meztelen csiga

A rózsatövek virágzását meghosszabbíthatjuk, ha rendszeresen eltávolítjuk az elnyílott virágokat, mert így a növény nem a termésképzésre fordítja energiáit. A kártevõk (levéltetvek) és kórokozók (lisztharmat, korompenész) elleni védelmükrõl és folyamatos nagyadagú tápanyag utánpótlásukról is gondoskodjunk. A kórokozók ellen kísérletezhetünk zsurló és csalán leforrázott kivonatával is, érdemes kipróbálni! Rózsa gondozása

A gyümölcsfák levelének sárgulása több okra is visszavezethetõ, a talaj magas mésztartalmától egészen a vashiányig – ez a leggyakoribb kiváltó tényezõ -, melyen különbözõ vaskészítmények (vaskelátok, vasgálic) talajba juttatásával, illetve lombtrágyázással segíthetünk.

Akinek olyan szerencséje van, hogy megteheti, az több részletben folyamatosan, egészen a csonthéjak megkeményedéséig ritkítsa az õszi- és kajszibarackterméseket a túlzott terhelés elkerülése végett, gondolva a jövõ évi termésre is, hiszen az extrém mennyiségû termés érlelése annyira legyengíti a fát, hogy nem jut ereje a jövõ évi termõrügyek kialakítására.

Június elején feltétlenül lássunk neki a szőlő hajtásválogatásának, ha a tavalyi növekedési dinamizmus indokolja, lombtrágyázzunk Mikramiddal, melynek magas amid-nitrogén és nyomelem tartalma a leveleken keresztül is könnyedén felszívódik, vízben gyorsan és maradéktalanul oldódik, és szinte bármilyen más növényvédõszerrel keverhetõ. Így gyakorlatilag egy menetben tudjuk tápanyaggal ellátni szõlõtõkéinket és védeni õket a peronoszpóra és a lisztharmat kártétele ellen, ami szintén aktuális teendõnk lehet. A hajtásválogatás mellett idõszerû a szõlõ kötözése is, mellyel csökkentjük a napjainkban egyre jellemzõbb szélkárokat és a peronoszpóra veszélyét, továbbá elõsegítjük a hajtások fény felé növekedését.

Kovács László Zoltán
kovlazol@gmail.com

Forrás:Kertlap.hu

Aktuális

Fenyőfa vásár Március Alaknövények

Fenyőfa vásár
a Dzsungelországban

Megálmodtuk kiviteleztük
elismerték

Minimalizmus
a kertben
Tovább>> Tovább>> Tovább>>

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat

Tel.: +36 96 566 118
Fax: +36 96 566 120
info@dzsungelorszag.hu

Nyitva tartás:

január-február
H-P 8-16 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

március-május
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap zárva

június-november
H-P 8-18 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

december 1-december 24
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap 8-12 óráig

Kerti napló

IdőjárásKLertpont partner

Lechuza