HUDESK
NŐNAPI megújult szobanövény készlet! • Saját termesztésű primula 195,-Ft • Árvácska 85.- Ft • Megérkeztek a vetőmagok, hagymás virágok • Lemosó permetszerek széles választékban • Óriási akciók, ne maradjon le Ön sem: Konténeres gyümölcsfák, bogyósgyümölcsű cserjék ost 30% kedvezménnyel! • SCHEURICH kaspók most 30% kedvezménnyel! • Hagymás virágok, évelő növények • ÚJ! Foglalkoztatók, könyvek nem csak gyermekeknek! • Kaspók, virágtartók a 2015-ös trend jegyében, megéri benézni!

Kerti napló

Kertészeti naptárA szőlő metszése már mindenütt elkezdhető, és ha kísérletezgető kedvünkben vagyunk, megpróbálkozhatunk a hagyományos szaporítási módokkal is, a döntéssel és a bujtással.

Amennyiben rendelkezünk megfelelően meleg és világos helyiséggel, akkor gőzerővel folyhat a palántanevelés, hiszen ezáltal sokkal előbb tudjuk virágzásra és terméshozásra késztetni zöldség- és dísznövényeinket, mindamellett rendkívül különleges élményt jelent nap mint nap testközelből vizsgálni növényeink fejlődését.
A tátika, a petúnia és a paprika palántáink, ha szemfülesek voltunk, már kidugták fejüket, a bazsalikomot azonban a talaj felszínére szórjuk, mivel azon kevés növény közé tartozik, melynek fényre van szüksége a csírázáshoz, melyet pár nap leforgása alatt meg is tesz, ha kellő nedvességet és meleget biztosítunk számára.
A palántanevelés során hajtatóharang, vagy egy sima üveglap segítségével napfény-, pára- és hőcsapdát alakíthatunk ki, ha más módon nem tudjuk biztosítani a kellő hőmérsékletet, ez különösen igaz a csírázáshoz néha extrém meleget igénylő paradicsom, paprika és trópusi növények magvai esetében. Palántanevelés otthon

Folytassuk a zöldborsó vetését szabadföldbe. A periodikus vetés, vagy a különböző tenyészidejű fajták kombinálása a későbbiekben folyamatos friss borsót biztosít konyhánk számára. Izgalmas megoldás lehet, ha pl. az építkezésből megmaradt, földdel töltött műanyag esőcsatornába vetjük a borsót, meleg, világos helyen tartva. Így akár egy egyszerű mozdulattal a szabadföldben kialakított árokba csúsztatjuk a 3-5 cm-es fejlettségi állapotú állományt.

Fogyasztási szokásainknak megfelelő ütemezéssel vethetjük a retket is ládába vagy fűtetlen fóliasátor alá, de aki szemfüles volt, az Zoltán vagy Ildikó napra már szüretelhette is az üvegházban, fűtött fóliasátorban nevelt harsogó piros gumókat.

Elkezdhetjük a burgonya talajának előkészítését, szerves- és műtrágyázását, 20-30 cm mélyen bedolgozva azokat.

Aki még nem tette meg, az a petrezselymet, pasztinákot és a sárgarépát is izibe’ vesse el.

A spenótot nagy becsben tartó kertészek már javában szellőztetnek erős napsütésben a fóliával takart állományukat szemlélve.

A nagyobb méretű dughagymákat zöldhagymanevelés céljából duggassuk 2-3 cm mélyre, de vethetjük szabadföldbe már a vöröshagyma magot is. Vöröshagyma

A tök sok komposztot és vizet kíván. A talaj előkészítést már márciusban megkezdhetjük. A talajt fel kell lazítani, és ilyenkor kell a komposztot is bekeverni. – Olvashatjuk Sütőtök nevelése kiskertben című cikkünkben

Tökéletesen alkalmas az idő a hideg téli estéken, a kandalló mellett kiválasztott és megrendelt új gyümölcsfák, díszfák és cserjék ültetésére, mivel a rügyeik még nem indultak fejlődésnek. A növény méretének megfelelően kiásott ültetőgödröt töltsük meg komposzt, szervestrágya és föld keverékével, és alaposan iszapoljuk be, mielőtt az új jövevényt belehelyezzük és betemetjük. Oltvány esetén, az alany tenyérnyivel legyen a talajszint fölött. Faültetés; Ültető gödör vagy ültetési terület; Gyümölcsfák ültetése I. – Előkészületek; Gyümölcsfák ültetése II. – Ültetés és védelem

Alaposan vizsgáljuk át sziklakertünk szerkezetét, ha szükséges, az elmozdult köveket stabilizáljuk, illetve ha úgy érezzük, alakítsuk át a struktúráját. Továbbá a különböző építőmunkákra is alkalmasak a napfényes és meleg nappalok, gondolok itt az utak, ágyásszegélyek, lépcsők és támfalak karbantartására, kialakítására. Sziklakert gondozás

A szamóca fajták igazi kozmopolita növények, hiszen a trópusok és a sarkkörök kivételével szinte mindenütt fellelhetők. Bátran bolygathatjuk meg a tavaly ősz eleji telepítésű, vagy régebbi szamócaágyásokat, eltávolítva a fagyvédelmi takaróanyagokat, továbbá az elszáradt leveleket is lecsíphetjük a növényekről. Három évnél tovább nem érdemes egy helyen tartani a szamócát, a periodikus helyváltoztatást bő terméssel hálálja meg, különösen, ha az ősz eleji telepítés előtt bőségesen elláttuk szervestrágyával a töveket, melyek igen sekélyen gyökereznek, így a szárazságra különösen érzékenyek. Kis kerti kézi villával lazítsuk fel a talajt – mely gyakorta megakad majd az indák között –, majd öntözzük be a mielőbbi gyors fejlődés érdekében.

Forrás:Kertlap.hu

Aktuális

Március

Tavasz a lakásban
virághagymákkal!

Megálmodtuk kiviteleztük
elismerték

Saját termesztésű
primula már 195.-Ft/db
Tovább>> Tovább>> Tovább>>