HUDESK
Újdonság! Saját termesztésű erikák és csarabok  ♦  Díszfüvek nagy választékban  ♦  ÚJDONSÁG: Háztartási cikkek  ♦   Új szobanövények érkeztek!  ♦ Termő konténeres gyümölcsfák 30 % kedvezménnyel!  

Akció


Az elmúlt években egyre nagyobb az igény a honi gyümölcsfák iránt. Sok gyümölcsfa a népi örökség része, nagyszüleink kertje elképzelhetetlen lett volna nélkülük. Az őshonos magyar gyümölcsfák és cserjék ellenállóak, zamatosak és egyes fajták télen is nagyon jól tárolhatók.

Gyümölcscserjék ültetése

A gyümölcscserjéket (ribiszkét, köszmétét, málnát, szedert) minél korábban, ősszel ültessük el, hogy még a fagyok beállta előtt jól meggyökeresedjenek. E cserjék gyökérzete ugyanis még érzékenyebb a fagyokkal szemben, mint a gyümölcsfáké. Sokszor szenvednek gyökereik a gyors kiszáradástól is, ezért ültetés után feltétlenül szükséges a tövek felkupacolása.

A gyümölcscserjék számára 60x60 cm alapterületű és 40 cm mély gödröt ássunk ki. A gyökereket csak a szükséges mértékben metsszük meg, a hajszálgyökereket teljes hosszúságban meghagyva. Célszerű a cserjéket eredeti helyzetüknél 5-cm-rel mélyebben ültetni, mert így erőteljes, nagy gyökérzetük fejlődik, sőt még járulékos gyökerek is képződnek. Gondosan ügyeljünk az ültetésnél arra is, hogy a vékony, hajlékony gyökérágak ne forduljanak vissza, lefelé irányuljanak.

Szőlő ültetése

A gyökeres európai vesszőket és a gyökeres oltványokat ősszel is lehet telepíteni, de jobb és biztonságosabb a tavaszi (március közepétől április közepéig tartó) ültetés.

Forgatott talajba fúróval ültetünk oly módon, hogy az ültetőfúrót 50-60 cm mélységig lenyomjuk a talajba, majd megmozgatva hézagot készítünk; ebbe a hézagba engedjük bele az előkészített vesszőt és alulról-felülről gondosan hozzászorítjuk a földet.

Házikertekben gyakoribb a gödörbe ültetés. Szőlőhöz 60x60 cm alapterületű és 60 cm mélységű gödröt ássunk. Ezt azonban ne temessük be előre, hanem csupán az ültetés időpontjában. A gödrök helyét úgy szokás kitűzni, hogy a gyökeres vessző, illetve a gyökeres oltvány a gödör egyik sarkára kerüljön.

Az ültetési anyag előkészítése során a talpgyökereket mintegy 0,5 cm-re kurtítsuk be, az oldalgyökereket pedig tőből távolítsuk el. Az egyéves nemes vesszőt két. "világos" fejlett rügyre vágjuk vissza. Az így előkészített vesszőket agyagpépbe mártjuk, majd a kiásott gödörbe ültetjük.

Ültetéskor a vessző úgy helyezkedjék el, hogy a nemes rész töve 2-3 ujjnyival emelkedjék a talaj felszíne fölé. A föld visszahúzása és tömörítése után a vesszőket alaposan beöntözzük, hogy a föld a gyökerekhez mosódjék.

Gyümölcsfa ültetése

November még alkalmas arra, hogy gyümölcsfa csemetéket (szőlőoltványt, rózsabokrot, díszfát, virágzó bokrot is) ültessünk, mert a nagyobb fagyok beálltáig még van lehetőség arra, hogy a csemeték sebei, amelyek a faiskolából való kitermelés közben keletkeztek, beparásodjanak és a felszívó hajszálgyökerek kialakulása megkezdődjék, tavasszal a csemete lendületesen lombosodjék ki, gyorsan növekedjék és mielőbb termőre forduljon.


A már korábban kiásott ültető gödör talaját érett istállótrágyával, dúsított tőzeggel vagy komposzttal kell gazdagítani, mert a frissen ültetett csemete még gyámoltalan, segíteni, gyorsítani kell a tápanyagok felvételét. Ezt két-három évig folytatni kell azzal, hogy nyáron két-három alkalommal lombtrágyázzuk a csemete koronáját és öntözéssel javítjuk a vízellátását.

Aktuális

Magyar gyümölcsök Március Alaknövények
Őshonos gyümölcsfák
okt.20-tól
Megálmodtuk, kiviteleztük,
elismerték !
Minimalizmus
a kertben
Tovább>> Tovább>> Tovább>>

Kapcsolat

Ügyfélszolgálat

Tel.: +36 96 566 118
Fax: +36 96 566 120
info@dzsungelorszag.hu

Nyitva tartás:

január-február
H-P 8-16 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

március-május
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap zárva

június-november
H-P 8-18 óráig
Szo 8-14 óráig
vasárnap zárva

december 1-december 24
H-P 8-18 óráig
Szo 8-18 óráig
vasárnap 8-12 óráig

Kerti napló

IdőjárásKLertpont partner

Lechuza